Uz.Dr. Esin Gizem Olgun
23 Eylül 2021

drego.jpgRotavirüs Enfeksiyonu

Merhaba sevgili anneler ve babalar;

5 yaş altı çocuklarda ishalin en sık nedeni olan Rotavirus enfeksiyonu şu sıralar ailelerin de kabusu olmuş durumda. Dünyada her yıl 110 milyon çocuk bu virüsün hedefi olmakta ve yaklaşık 500.000 çocuk bu enfeksiyondan kaybedilmektedir.

Rotavirus temasla, hapşırıkla, yiyecek ve içeceklerle, gaita temasıyla çok çabuk bulaşır. Özellikle çocukların ortak oynadıkları kreş vb. yerlerde oyuncakların yüzeylerinde uzun süre canlı kalabilir. Bu yüzeylere dokunanlar birbirlerine el- ağız teması ile bu virüsü bulaştırabilir. Bulaşıcılığı yüksek olduğundan hijyene dikkat edilmeli,  eller su ve sabun ile sık olarak yıkanmalı ve Rotavirus hastalığına yakalanmış çocuklar tamamen iyi olmadan kalabalık ortamlara çıkarılmamalıdır.

Rotavirus ishalinde en sık belirtiler ateş, kusma ve ishaldir. Bu hastalıkta en büyük tehlike sıvı kaybıdır. İshalin yanında kusma da eşlik ediyorsa sıvı kaybı daha fazla olacağı için çocuklar daha düşkün olmaktadır. Virüslere bağlı bir hastalık olduğu için antibiyotik tedavisi gereksizdir; tedavide en önemli nokta sıvı kaybının yerine konması için damardan serum takviyesi ve probiyotik kullanımıdır. Eğer halsizlik, idrar sıklık ve miktarında azalma, göz kürelerinde çöküklük, cilt elastikiyetinde azalma, dilde kuruluk gibi sıvı kaybı belirtileri varsa hastaneye yatırılıp damardan sıvı desteği  verilmelidir.

Rotavirus aşısı henüz rutin aşı takvimine girmemiş olsa da koruyuculuğu %84 etkilidir. Ağızdan uygulanan aşının ilk dozu yaşamın en erken 6. haftasında, en geç 14. haftasında; son dozu 7. aydan önce yapılmalıdır. Yüksek koruyuculuk oranı ve hastaneye yatışı azaltması nedeniyle aşının yapılması önerilmektedir.

https://www.uptodate.com/contents/acute-diarrhea-in-children-beyond-the-basics?search=rotavirus%20diarrhea&source=search_result&selectedTitle=2~107&usage_type=default&display_rank=2#H7 adresinden faydalanılmıştır.

Uzm. Dr. Esin Gizem Olgun

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı